overwinteren in Spanje 2

Home / overwinteren in Spanje 2

Petra en Ruud Beumer


 
De belangrijkste vraag die wij (en alle andere overwinteraars) vaak krijgen is:
Maar wat doen jullie daar de hele dag?”.
Tja, veelal niet veel anders dan degenen die niet overwinteren: boodschappen doen, je hobby uitoefenen, een stukje fietsen, TV-kijken maar vooral, misschien meer dan degenen die niet overwinteren, een terrasje pikken, uit eten gaan (alleen of met vrienden) of in de zon zitten.
Sinds we een paar jaar geleden lid geworden zijn van een Belgische plaatselijke vereniging is onze vrienden- en kennissenkring in de afgelopen jaren enorm gegroeid. Ik denk dat we inmiddels meer vrienden en kennissen hier hebben dan ‘thuis’.

Zo is Petra lid van een Spaanse harmonie waar ze elke maandagavond mee repeteert. Dinsdag gaan we bergwandelen met een min of meer vaste groep. Bergwandelen is niet hetzelfde als gewoon wandelen. Stevig aangepast schoeisel, een redelijke conditie en je moet niet bang uitgevallen zijn. De route gaat veelal over rotsachtige paadjes die allesbehalve vlak zijn. Per keer maken we minimaal een paar honderd hoogtemeters, met af en toe zelfs kleinere stukjes klimmen of klauteren. Het achterland van Benidorm is namelijk prachtig. Binnen een paar minuten nadat je de bebouwde kom verlaten hebt waan je je in een andere wereld. Woensdagmiddag gaan we vaak naar een verenigingsbijeenkomst met dans en muziek maar vooral is er de gelegenheid om met elkaar bij te praten. Donderdag ga ik tennissen. Vrijdagmiddag hebben we beiden onze repetitiemiddag bij een gemengd koor en vrijdagavond heeft Petra weer een repetitie bij de harmonie. En daar tussendoor spreken we vaak of met vrienden en kennissen.

De prijzen om uit te gaan eten of op een terrasje te zitten zijn hier aanmerkelijk lager dan in Nederland. Dat is één van de redenen dat velen dit meerdere keren per week doen. Een glas wijn kost hier rond de 2 Euro. Doe je dat op één van de tapaspleintjes die s middags tussen 1 en 4 geopend zijn dan kom je zelfs prijzen tegen van 1,60 of 1,80 en dan krijg je er ook nog een tapas naar keuze bij. Of je bestelt er een fles wijn inclusief 6 of 7 tapas voor 7 of 8 Euro. Ga je uit eten dan is een ‘menu del dia’ (voor- en nagerecht en het hoofdgerecht naar keuze inclusief een halve fles wijn per persoon) tussen de 10 en 16 euro per persoon. Chinese restaurants spannen veelal de kroon: vanaf 6 of 7 euro krijg je daar een voor-, hoofd- en nagerecht inclusief een halve fles wijn of glas bier of frisdrank per persoon. Wil je wat luxer gaan eten dan betaal je een tientje meer. Maar dan praat je wel over een keurig restaurant waar je thuis minimaal per persoon het dubbele voor kwijt bent.

En hoe verblijft men dan? De een koopt een huis of appartement, de ander huurt iets en weer een ander verblijft op een camping in hun caravan of camper.
De tiental campings die zich hier in en rondom Benidorm bevinden zijn over het algemeen vol, zeker na de december-feestdagen. In de laatste 3 maanden van het jaar lukt het nog wel om een plekje te krijgen zonder te reserveren. Maar na 1 januari is dat bijna onmogelijk.

Overnachtingsprijzen (per maand): op een camping betaal je veelal 500 à 700 euro per maand (afhankelijk hoeveel maanden je er verblijft); voor een appartement ben je zo’n beetje hetzelfde kwijt.
Maar uiteraard hangt dat sterk af waar je zit en wat je wilt. Want ook 1.500 à 3.000 euro per maand voor een villa met zwembad is mogelijk. Maar voor een appartement met een gunstige ligging ben je veelal tussen de 700 en 1000 euro kwijt (alle prijzen zijn gemiddeld).
Waar je, volgens ons, het beste kunt verblijven en de nadelen van overwinteren vertellen we de volgende keer.
Groetjes,

Petra en Ruud Beumer